YOĞUN İŞ TEMPOSUNDA SAĞLIKLI BESLENMENİN İPUÇLARI

Bir işte çalışmak, meslek edinmek gibi eylemler ve durumlar en az beslenme ve giyinme kadar temel bir ihtiyaçtır. Her şeyden önce maddi kazanç elde etmenin ve yaşamı devam ettirmenin ön koşulu çalışmaktır. İnsanlar da gerek kendi isteklerine gerekse de bütçelerine göre çeşitli işlerde çalışarak maddi kazanç elde ederler. Herkes aynı işi yapmaz ve dolayısıyla herkesin de çalışma şartları, mesai saatleri ve iş yükü farklı olur. Kimileri çok daha sakin, sabit saatlerde sabit görevlerle çalışırlar. Kimileri ise çok yoğun bir iş temposunda çalışmak durumundadır. Böyle bir durumda insanların günlük yaşantılarından kısmaları gerekebilir. Öyle ki bazen temel ihtiyaçları olan beslenmeden bile zaman kısarak işlerine yoğunlaşmaları gerekebilir. Yoğun tempoda çalışmak için de kişilerin çok daha fazla enerji harcamaları gerekir. Çok enerji harcamak demek aslında sağlıklı ve yeterli beslenmeyi gerektirir. Böylece durum iç içe geçmiş, paradoks halinde insan yaşantısında bir sorun haline gelir.

İnsanlar bu durumdan fazlasıyla şikayet eder. Fazla mesai yapmak ya da yoğun çalışmak kişilerin yaşam enerjilerini düşürür, hayata dair olumlu düşünceler geliştirmelerini engeller. Buna ek olarak vitaminsizlik, kansızlık gibi problemlerle de karşı karşıya kalırlar. Bütün bunların da temelinde düzensiz ve sağlıklı beslenme vardır. Sorunun kökten çözümünün sağlıklı beslenmek olduğu fark edildiğinde aslında bunu düzeltmek hiç de düşünüldüğü kadar zor ve meşakkatli değildir. Sizler de yoğun iş temposunda çalışıyorsanız ve gününüzün çoğunda beslenememekten şikâyet ediyorsanız hemen endişelenmeyin; sizler için yoğun iş temposunda sağlıklı beslenmenin ipuçlarını derledik! 

YOĞUN İŞ TEMPOSUNDA SAĞLIKLI BESLENMENİN YOLLARI

Yoğun iş temposunda çalışırken sizi sağlıklı ve zinde tutacak onsuz olmaz kaynak kesinlikle sudur. Bol su tüketimi yalnızca yoğun çalışma hayatı olanlar için değil herkes için önemlidir. Enerji tüketimi arttıkça vücudun su ihtiyacı da aynı oranda artar. Bu nedenle su içmek hem zihninizin açık olmasını sağlar hem de düzenli ve dengeli beslenemeseniz dahi vücut sağlığınızı dengelemek için önemli bir ihtiyaçtır. İş yerlerinde çoğu zaman yemek molaları bulunur. Uzmanlara göre insanların sağlıklı ve düzenli beslenebilmeleri için ana öğünlere ek olarak ara öğünlere de ihtiyaçları vardır. Ana öğünler vücudunuzun ayakta kalmasını sağlar. Ara öğünler ise çeşitli vitamin ve minerallerinizi almanızı ve gün içinde yeterli enerjiyi toplayabilmenizi sağlar. İş yeri  ara öğün için ekstra bir zaman ayırmanıza gerek kalmayacak türden sağlıklı atıştırmalık önerilerimiz var elbette. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki ara öğünleri hazırlamak için ekstra çabaya ihtiyacınız yok. Üstelik bir önceki akşamdan ya da vaktinize uygunsa işe gitmeden önce sabah hazırlayarak yanınıza götürebileceğiniz kadar pratikler. Damak tadınıza göre çiğ badem, ceviz, fındık gibi yemişlerin yanı sıra işe giderken yanınızda yoğurt, ayran, süt gibi ürünleri de götürebilirsiniz. Böylece bir yandan çalışırken bir yandan da rahatlıkla beslenebilirsiniz. Sağlıklı hazırlandığına emin olduğunuz tam tahıllı hazır ürünlere de ara öğünlerinizde yer verebilirsiniz. Yoğun iş temposunda sağlıklı beslenmenin yolları arasında adının geçmesi gereken bir diğer besin ise meyveler. Meyve tüketimi de en az su kadar bizleri besleyen ve ondan da öte çoğu zaman vücudumuzda mikrop savaşçısı görevi gören vitamin ve mineralleri barındırmaları bakımından önemli görülür. Mevsimine uygun meyveleri de yanınızda götürerek iş yerinizde bunları tüketebilirsiniz. Ne kadar yoğun olursanız olun meyveleri yemek size zaman kaybettirmeyecektir. Yaş meyve götürmek istemeyenler için elbette kurutulmuş meyveler seçenek olabilir.

Günümüzde çoğu insanın beslenme düzeni ne yazık ki iş saatlerine göre düzenlenir. Bu durum, iş saatlerinin çok uzun olduğu işyerlerinde çalışan ya da vardiyalı olarak çalışan insanlar için olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu duruma da bir çözüm önerimiz var! İşe ilk önce, haftalık olarak işe gidiş ve dönüş vakitlerinizde hangi öğünleri kaçırdığınızı not ederek başlayabilirsiniz. Ardından bu öğünler için bir önceki akşamdan hem kolay taşınabilir hem de pratik yiyecekler hazırlamak için planlama yapabilirsiniz. Örneğin kahvaltı öğünü için bol yeşillikli ve proteinli soğuk sandviç ya da tostlar, öğlen yemeği ve akşam yemeği için ton balıklı ve karbonhidratlı yiyecek türlerini; tavuklu salata, haşlanmış patates vb. tercih edebilirsiniz. Belki kış mevsiminde sıcak yemek arayışınız olabilir ama sizlere yaz mevsiminin sıcağında çalışmak zorunda olanlar için serinletici ve doyurucu bir önerimiz daha var; sağlıklı ve bol kalorili smoothieler! Üstelik bu smoothie’lerin belirli bir tarifi yok. Dilediğiniz ve sevdiğiniz her meyve ve sebzeyi kullanabilirsiniz. Meyve ağırlıklı hafif bir içecek tüketmek istiyorsanız çilek, süt karşımını deneyebilirsiniz. Sebze tüketimini artırmak istiyorsanız limonlu, maydanozlu su karışımını kullanabilirsiniz. Daha doyurucu olmasını istiyorsanız bebe bisküvisi, yulaf, bal, süt, hurma, çiğ badem, pekmez vb. yiyecekler ile sağlıklı smoothie’ler elde edebilirsiniz. 

Bu tavsiyeler beni doyurmaz, yemek yemek isterim diyorsanız sizler için önerilerimiz henüz bitmedi. Soğuk yenen yemek türlerinin hepsini de yemek saklama kaplarına doldurarak yanınızda taşıyabilirsiniz. Yalnızca yiyeceğiniz miktarda doldurursanız fazla yemek taşıma zahmetine de girmemiş olacaksınız. Özellikle zeytinyağlı taze fasulye, sarma, dolma gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz. İlk bakışta bu yiyecekleri hazırlamak zahmetli gibi gelse de hafta sonu buna vakit ayırmanız hafta içi sizi oldukça rahatlatacaktır. Yoğun iş temposunda sağlıklı beslenmenin ipuçları bunlarla da sınırlı kalmaz. Sizler de bu ipuçlarından esinlenerek kendi iş alanınıza, saatlerinize ve damak zevklerinize uygun yeni pratik öğünler geliştirebilirsiniz. Bir süre sonra bu öğünleri severek hazırladığınızı fark edeceksiniz.

SAĞLIKLI BESLENMENİN İŞ HAYATINDAKİ ÖNEMİ

Sağlıklı beslenme, çocuklardan yaşlılara, öğrencilerden çalışanlara herkes için önemli bir temel ihtiyaç konumundadır. Beslenmek, herkesin günlük rutini haline gelse de bunu ne kadar sağlıklı olduğu büyük bir tartışma konusudur. Birçok hastalığın nedeni yetersiz ve sağlıksız beslenmedir. İnsanlar hayatlarının neredeyse büyük bir çoğunluğunda çeşitli nedenlerle sağlıksız beslenirler. Öğrenciler sınav haftalarında, okul saatlerinde düzenli beslenemezken iş hayatına atılan kişiler de iş saatlerinin onlara uygun olmamasından kaynaklı sorun yaşadıklarından şikâyet ederler. Bütün bu haklı sebeplerinize karşın yine de dengeli ve sağlıklı beslenmeyi hayatınıza entegre etmeniz, hayat boyu sizin daha zinde ve mutlu olmanızı sağlar. Sağlıklı beslenmenin iş hayatındaki önemi söz konusu olduğunda tek bir neden yoktur. Her şeyden önce verimli ve yoğun bir şekilde çalışabilmeniz için yeterince sağlıklı beslenmeniz gerekir. Günlük kalori ihtiyacınızın karşılanması, beyninizin daha işlevsel çalışmasını sağlar. Bu sayede işinize odaklanmanız kolaylaşır.

Sağlıklı beslenmek aynı zamanda bağışıklık sisteminizin her mevsimde güçlü olmasını sağlar. Hastalıkların pek çoğu bağışıklık sisteminin zayıflamasından ve kendisini koruyamamasından kaynaklanır. Her besinden gerekli miktarda tükettiğinizde ise bu sorun ortadan kalkar. Yorgun olduğunuz zamanlarda bağışıklığınızın düşmemesi için özellikle meyve ve sebze tüketimi son derece önemlidir. Yoğun iş temposunda sağlıklı beslenmenin ipuçlarını uygulayarak siz de hayatınızı belirli bir düzene koyabilirsiniz. İş hayatınızın beslenmenizi olumsuz etkilemesine engel olarak hem beden sağlığınızı hem de mental sağlığınızı koruyabileceksiniz.